3D Printing Service

Waar kunnen wij u bij helpen?

Met onze in-house productiefaciliteiten voor additive manufacturing en composietverwerking, gecombineerd met een ruime ervaring in ontwerp, fabricage en ontwikkeling bieden wij alle voordelen aan die deze technologieën te bieden hebben. U kan bij ons terecht voor een totaalplaatje van idee tot eindproduct, consultancy en opleidingen.

0 X
Snellere
productiedoorloop
0 X

Minder kosten

0 %

Minder gewicht

0 %
Minder
afvalstoffen
0 X

Snellere productie-doorloop

0 X

Minder kosten

0 %

Minder gewicht

0 %

Minder afvalstoffen

Additive Manufacturing en 3D-Printing

Additive Manufacturing (AM) is het proces van het maken van voorwerpen uit 3D-modelgegevens. Deze worden laag voor laag opgebouwd. Dit in tegenstelling tot conventionele technieken. Binnen Additive Manufacturing kennen we verschillende printtechnieken: FDM, laser sinteren (SLS), stereolithografie (SLA) … Deze technieken worden gebruikt voor toepassingen binnen onder meer de industrie, retail, automotive, aerospace én steeds meer binnen de medische wereld. Ontdek hier wat wij u kunnen aanbieden.

3D-printservice

Met onze 3D-printservice printen wij uw ontwerpen on-demand. Upload online uw model en vraag rechtstreeks een prijsofferte aan via het contactformulier.

Functionele productie

Wij kunnen uw product na de ontwerpfase en eventuele prototype-fase produceren in kleine tot middelgrote oplagen. U bepaalt zelf de hoeveelheid.

Prototyping

(Rapid) Prototyping

Door gebruik te maken van additive manufacturing prototyping bekomen we snel en eenvoudig een functioneel product waarop we verder kunnen bouwen. Een effectief voorbeeld van het eindproduct zegt meer dan een idee uitgewerkt op papier.

Printing als tooling

Printing als tooling

Door de vormvrijheid van 3D-printen te combineren met het verwerken van composieten en of gietharsen creëren we de mogelijkheid deze vormvrijheid toe te passen in de productie van onderdelen in verschillende materialen/toepassingen. 3D-printen is dan ook bij uitstek geschikt voor maken van mallen voor het gieten van giethars (casting).

Aangeboden technologieën

Binnen de additive manufacturing productiemethode onderscheiden zich verschillende technieken/technologieën met elks zijn voor- en nadelen.

Fused Deposition Modeling (FDM)


Fused Deposition Modeling (FDM) is een printtechniek waarbij een verplaatsbare spuitmond een lange, dunne draad thermoplastisch materiaal op elkaar legt. Laag voor laag ontstaat een driedimensionaal object. De uiterlijke kenmerken van een FDM print verschillen sterk met het resultaat uit een professionele 3D-printer. Op het oppervlak van een FDM print zijn de printlagen (lagering) duidelijk zichtbaar.

Selective Laser Sintering (SLS)

SLS is een printtechniek waarbij objecten laag voor laag worden opgebouwd door het versmelten (sinteren) van poeder met behulp van een laser. Hierdoor hardt het poeder uit en ontstaat uiteindelijk een volledig object in 3D. Na het proces en het afkoelen van het gehele poederblok, wordt het product uit het bouwvolume gehaald en het overtollige poeder weggehaald. Het overschot aan poeder wordt opnieuw verzameld en gebruikt in de volgende batch.

Stereolithography (SLA)

De werking van een SLA-machine draait rond het laagsgewijs belichten van een vloeistofbad met daarin een UV gevoelige vloeistofpolymeer. Met een UV-laser wordt het vloeistofpolymeer laag per laag belicht waarna de vloeistof uithardt op de plaats waar het met de UV-laser belicht wordt.
Deze printtechniek is niet alleen de oudste vorm van 3D-printen, maar ze wordt ook op vele plekken ingezet waar een hoge resolutie nodig is.

Composite 3D-Printing

Door middel van de nodige materiaalstudies tracht men steeds sterkere materialen te produceren waarmee men kan 3D-printen. Meestal gebruikt men thermoplastics als PLA, ABS, PETG om te 3D-printen. Door deze materialen te combineren met minieme vezeldeeltjes van carbon en/of glas verkrijgt men een veel sterker materiaal dat beter bestand is tegen externe krachten, impact …

Continuous Fiber Composite 3D-Printing

Sommige producten hebben extra stevigheid nodig om optimaal te functioneren. Het voordeel van deze techniek is dat het printen gebeurt met 1 lange vezel. Op deze manier creëert men onderdelen uit kunststof/composiet die 1/1 even sterk zijn als een gefreesd onderdeel.

Robotized 3D-Printing

In plaats van gebruik te maken van een standaard 3D-printer zoals we gewoon zijn, sturen we hier een robotarm met printkop aan. Deze manier van 3D-printen creëert nieuwe mogelijkheden voor projectuitwerkingen op grotere schaal en opent een hele nieuwe kijk binnen het concept van 3D-printen.

Overzicht

ParameterFused Deposition ModelingStereolitographySelective Laser Sintering
AfkortingFDMSLASLS
WerkingsprincipeExtrusie van gesmolten filamentUV-uithardingLasersinteren
VerbruiksmateriaalThermoplastisch polymeer in de vorm van draden (filament), d.w.z. PLA, ABSHarsen/fotocurable vloeibare materialenPoedervormige sinterbare polymeren (d.w.z. polyamiden, TPU, TPE)
VoordelenLage kostprijsHoge afdrukresolutieGeen ondersteunende structuur
Snelle printtijdHoge procesautomatiseringKwaliteitsprototyping
Beweegbare delen
NadelenNoodzaak van ondersteunende structurenBeperkte materiaalvariëteitLange printtijd
Thermische krimp van filamentHoge onderhoudskosten
ToepassingenSnelle prototypingComplexe interne geometrie prototypesEducatief
EducatiefTandheelkundige modellenFunctionele prototypes
Medische modellen
Prototyping beweegbare onderdelen
Laagdikte0,1 - 0,3 mm0,05 - 0,15 mm0,060 - 0,15 mm
Printen met ondersteunende structurenJaNiet altijd nodigNee
Objecten met beweegbare delen printenNiet altijd haalbaar (lagere precisie)NeeJa
nl_BENederlands (België)