3D Printing trends in 2023

Trends in industrieel 3D printen 2023

Als innovatie gedreven industrieel 3D print bedrijf in de Benelux houden we bij GS Technology ons voortdurend bezig met de nieuwste 3D printing trends en ontwikkelingen in onze sector. De afgelopen jaren hebben we drie belangrijke trends gezien die de manier waarop we naar 3D-printen kijken hebben veranderd en die ons bedrijf hebben gevormd en verbeterd.

Directe productie van eindgebruiksonderdelen

Eén van de belangrijkste trends in de 3D-printindustrie is de directe productie van eindgebruiksonderdelen. Dankzij meerdere innovaties in de laatste jaren is de schaalbaarheid, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van 3D-printing nu gevorderd tot een punt waarbij onderdelen zonder nabewerking inzetbaar zijn in eindgebruikersdoelen.

Schaalbaarheid is een van de belangrijkste voordelen van 3D-printing. Dankzij de mogelijkheid om ontwerp snel naar prototype om te schakelen en gemakkelijk op te schalen eens goedgekeurd. Kunnen bedrijven snel end use parts produceren en verschalen naar grotere hoeveelheden zonder dat daarvoor nieuwe gereedschappen of mallen nodig zijn. Dit zorgt voor snellere productietijden en kortere doorlooptijden, waardoor bedrijven hun concurrentiepositie kunnen versterken.

3D printed motorblock with a black polyamide

Een ander belangrijk voordeel is betrouwbaarheid. Industriële 3D-printers maken gebruik van accurate hardware en innovatieve software oplossingen, waardoor de productie van onderdelen consistent en nauwkeurig is. Hierdoor verbetert de betrouwbaarheid van end use onderdelen, wat belangrijk is voor bedrijven die afhankelijk zijn van onderdelen met hoge kwaliteit, zoals bij de medische, automatisatie-, en luchtvaartindustrie.

Verder wordt voorspelbaarheid van 3D-printing cruciaal. Dankzij de mogelijkheid om ontwerpen te simuleren en optimaliseren voordat ze worden geproduceerd, hebben bedrijven meer controle over het productieproces en de kwaliteit van de onderdelen. Dit zorgt voor meer voorspelbaarheid en minder materiaal verspilling in het productieproces.

Door deze voordelen kunnen bedrijven nu betrouwbare end use parts produceren met 3D-printing, waar vooraf voornamelijk giswerk bij kwam kijken.

Ease of use van 3D printers

Een andere belangrijke trend die we hebben gezien in de 3D-printindustrie is de toename van de gebruiksvriendelijkheid van 3D-printers. Vroeger was 3D-printen vooral het domein van technische experts en hobbyisten. Tegenwoordig zijn 3D-printers veel toegankelijker en eenvoudiger te gebruiken. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal bedrijven dat 3D-printen inzet in hun productieprocessen.

We zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om onze partners te voorzien van de nieuwste en meest gebruiksvriendelijke 3D-printtechnologie. Daarom is de samenwerking met toonaangevende fabrikanten belangrijk. Hierdoor zorgen we ervoor de meest gebruiksvriendelijke printers tot onze beschikking hebben. We bieden uitgebreide training en ondersteuning aan onze klanten om ervoor te zorgen dat ze het maximale uit hun 3D-printers halen.

Person taking a print easely of a printer

Integratie additive manufacturing in traditionele productieprocessen

De derde 3D printing trend in de is het integreren van 3D printen in traditionele productieprocessen. Om te blijven concurreren in de markt is het van cruciaal belang om kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen. De integratie van additive manufacturing in bestaande processen kan deze rol op verschillende vlakken invullen.

Bij GS Technology denken we graag mee over hoe we uw onderdeel zo kost efficiënt mogelijk kunnen produceren. In-house 3D printen zien we als een belangrijke stap in het verhogen van de efficiëntie en het verminderen van kosten. Hierbij zien we dat gebruikersflow en software belangrijke enablers zijn voor het verbeteren van de time efficiency en kostenreductie. Daarom kiezen wij er bewust voor enkel te werken met partners die een platform voorzien waarbij zelfs een leek binnen enkele uren aan de slag kan.

Picture of a metal 3D print farm that is used next to conventional printing methods

Een ander belangrijk aspect van het integreren van additive productie als aanvullende productiemethode naast traditionele productieprocessen is betrouwbaarheid. We zien dat 3D printers meer worden dan hardware alleen, bedrijven storten zich op de naadloze integratie van software, hardware en materialen. Zo voorziet Markforged zowel simulatie als kwaliteitscontrole tools ingebouwd in hun ecosysteem. Met deze tools kunnen klanten hun ontwerp en kwaliteitscontroleprocessen naadloos kunnen integreren in hun 3D-printoplossingen.

Bovendien richten we ons op de aanvullende mogelijkheden van 3D printen. Dit betekent dat we onze 3D-printoplossingen integreren in de bestaande productieprocessen van onze klanten, zodat ze de voordelen van 3D-printen kunnen benutten zonder grote wijzigingen in hun productieproces aan te brengen. Dit zorgt voor een soepele overgang naar (gedeeltelijke) additive productie en bespaart tijd en geld voor onze klanten.

Kortom, het integreren van additive productie in traditionele productieprocessen zal vele voordelen bieden, zoals kostenbesparing, efficiëntieverbetering en naadloze integratie in het productieproces. Bij GS Technology blijven we deze ontwikkelingen nauwlettend volgen en werken we er voortdurend aan om de nieuwste technologieën en oplossingen te valideren en aan te bieden. Zo helpen wij onze klanten hun productieprocessen te optimaliseren en hun concurrentiepositie te versterken.

Industrial printer used in a workshop invironment next to more traditional manufacturing machines

Welke 3D Printing trends nemen wij mee in 2023

Met de mogelijkheid om eindgebruiksonderdelen direct te produceren, de focus op gebruiksgemak van 3D-printers en het verwijderen van barrières tussen traditionele en additive productie, biedt de 3D-printindustrie bedrijven nieuwe mogelijkheden om hun productieprocessen te optimaliseren.

In de afgelopen jaren heeft 3D-printing zich ontwikkeld van een prototypingtechnologie tot een volwaardige productiemethode. Zowel de software als hardware is verder ontwikkeld en er zijn veelbelovende trends op het gebied van 3D-printing die bedrijven in staat stellen om hun productieprocessen te optimaliseren en hun concurrentiepositie te versterken.

Nick Le Bruyn – 22/2/2023

nl_BENederlands (België)